Flori , gradinarit si frumusete
Totul despre flori si cultivarea lor

Hortensia in gradina ta
     media: 5.00 din 2 voturi

Hortensia este o planta de gradina, ornamentala pe toata perioada verii, prin florile sale mari si colorate. Numele sau stiintific, Hydrangea, vine din grecescul hydros, care inseamna apa.
Hortensia este o mare iubitoare de apa, frunzele ei vor capata un aspect flasc in perioadele de seceta. Pamantul in care este plantata trebuie sa fie un pamant negru, de gradina, cu multe substante nutritive. Pentru a nu se deshidrata, alegeti un loc in care soarele nu este prezent pe toata perioada zilei. Este potrivit ca tufa de hortensie sa fie aseza
ta langa un arbust sau langa peretele unei cladiri, unde va fi ferita atat de razele soarelui cat si de vanturile puternice.
Legat de sol, interesant la aceasta specie este faptul ca infloreste in functie de pH-ul solului. Astfel, intr-un sol acid, florile hortensiei vor avea o nuanta albastruie, iar intr-unul alcalin, diferite nuante de roz sau rosu.
Poti schimba culoarea florilor de hortensie
Daca nu stii ce sa faci pentru a ajusta nivelul de aciditate al pamantului, iata cateva trucuri.
Daca doresti ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, odata cu sapatul, o cantitate mica de var, in jurul plantei. Daca nu ai var, sunt potrivite si resturile de caramida ramase la renovarea casei . Nu exagera insa, cateva sute de grame sunt indeajuns pentru o suprafata de doi-trei metri patrati.
Pentru flori de culoare albastruie, procedeaza asemanator, doar ca vei inlocui varul si molozul cu scoarta de copac , coji de fructe, talas si rumegus.
Cum se ingrijeste hortensia
Incepand din primavara, hortensia se uda cel putin saptamanal, in perioadele cu temperaturi sub 30 de grade Celsius. Cand ele depasesc acest prag, udarea se face zilnic, de preferabil dimineata devreme, inainte de rasaritul soarelui, stropind inclusiv frunzele hortensiei pentru a le hidrata. Pamantul trebuie sa permita scurgerea excesul
ui, pentru evita baltirea apei, ceea ce duce la aparitia unor boli.
Cel mai adesea, un semn ca solul este suprasaturat cu apa este innegrirea frunzelor, pe margine.
Desi hortensia este rezistenta la gerurile prelungite, varfurile lastarilor se pot usca daca nu sunt inveliti cu un strat protector.
Inveleste tufa de hortensie, pe perioada iernii, cu o folie de plastic sub care poti aseza resturi vegetale, paie, frunze uscate.
In primavara, pentru a stimula inflorirea hortensiei, ii poti taia varfurile tulpinilor, scurtandu-le pana la nivelul primilor muguri. In cazul unor taieri de intinerire, tulpinile se reduc pana la o treime, pentru a forta aparitia unor lastari tineri.
Inflorirea hortensiei
Hortensia infloreste incepand cu lunile mai-iunie, si dureaza pana toamna tarziu. Florile isi schimba nunta atat in functie de proprietatile pamantului, cat si de vrasta lor, astfel ca la inceput ele vor fi albe, apoi colorate in roz sau albastru, trecand treptat in verde si maroniu. Nu este recomandat ca toamna sa indepartati florile uscate, ele au atat un rol de protectie cat si unul decorativ.ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare